Let the sunshine in

Gepubliceerd op 5 juni 2023 om 11:29

Heerlijk! Na een lange winter hebben we dan eindelijk lekker zonnig weer. Dit betekent voor veel mensen dat er flink gesmeerd wordt met zonnebrandcrème en dat we het huis niet verlaten zonder zonnebril op onze neus. Maar is dit eigenlijk wel zo gezond?

 

Dat zonnebrandcrème niet zo goed voor je is, is al een tijdje bekend. In veel commerciële crèmes zitten zware metalen zoals aluminium en andere chemische toevoegingen. Dit is slecht voor de huid en onze algehele hormoonhuishouding. Er zijn zelfs onderzoeken die stellen dat door veelvoudig smeren de kans op huidkanker toeneemt.

 

Daarnaast zorgt zonnebrand ervoor dat we vitamine D niet of nauwelijks opnemen en deze vitamine is nou juist zo belangrijk. Vitamine D zorgt onder andere voor een goede opname van calcium en is daarmee van essentieel belang voor de bot- en spieropbouw. Tevens is vitamine D belangrijk voor een goede mentale gezondheid en kan een tekort leiden tot depressie. Oftewel; we willen zoveel mogelijk van deze gratis vitamine die moeder natuur ons te bieden heeft kunnen profiteren!

 

Het dragen van een zonnebril zorgt ook voor een verminderde opname van vitamine D, maar er zijn nog meer gezondheidsnadelen. Zo houden we onze hersenen eigenlijk een beetje voor de gek. We maken het donker en hierdoor wordt er een ander signaal naar onze hersenen gestuurd dan wanneer we geen zonnebril dragen. Het gevolg hiervan is dat we te weinig melanine aanmaken. Dit is een stof in de pigmentcellen van onze huid die wordt aangemaakt door blootstelling aan Uv-straling. Melanine zorgt voor bescherming tegen deze straling en hierdoor verbranden we naar alle waarschijnlijkheid een stuk eerder met een zonnebril op onze neus dan zonder. Dit is onderzocht door dr. Sharon Moalem in zijn boek ‘Survival of the sickest’.

 

Een zonnebril zorgt voor nog veel meer verwarring in ons systeem. Zo kan ons bioritme verstoord raken. Als we het daglicht, of de zon nou wel of niet schijnt, verduisteren, zorgt dit ervoor dat ons lichaam zich niet meer goed kan aanpassen aan ons biologische ritme. Dit is sowieso al een groot probleem in onze maatschappij, want we zitten teveel binnen onder kunstlicht. Het probleem is dat onze hormonen en neurotransmitters van slag raken door al dit onnatuurlijke licht. Zo hebben we voldoende daglicht en zon nodig om ’s avonds genoeg melatonine, niet te verwarren met melanine, aan te maken. Melatonine is het hormoon dat ervoor zorgt dat we goed in slaap vallen en goed kunnen doorslapen.

 

Maar wat moeten we nou doen? De hele dag onbeschermd in de zon gaan zitten is geen goed idee. Bouw het zonnen rustig op en neem een parasol mee naar het strand. Draag een zonnehoed of een petje om je gezicht te beschermen. Zo hoef je niet te smeren en krijg je geen verbrande neus. Als je toch wilt smeren, koop dan een zo natuurlijk mogelijk product en smeer niet je hele lichaam in. Wil je toch graag een zonnebril dragen; zet hem dan alleen op als het echt nodig is, bijvoorbeeld in het verkeer of andere momenten waarop een veilig zicht belangrijk is.


Reactie plaatsen

Reacties

Ina ter Wiel
een jaar geleden

Prachtig en duidelijk verhaal goed om te weten dat het bovenstaande zo duidelijk is weergegeven en dat ik hier zeker op ga letten

Anna Nanuru
een jaar geleden

Wat een goed en duidelijk stuk!. Weer wat wijzer geworden.. Zal er zeker op letten

Vera
een jaar geleden

Dank je wel. Goed en verhelderend Blog.

Ingrid
een jaar geleden

Dank voor het delen van deze inzichten.