Ik zie het vaak om me heen gebeuren dat kinderen worden getroost door ze wat lekkers te geven. Dit gebeurde ook in mijn eigen kindertijd. Natuurlijk is dit goed bedoeld, maar onschuldig is het niet.
Wist je dat de eerste zeven levensjaren cruciaal zijn voor de ontwikkeling van gedrag en gewoonten?
In de wereld van persoonlijke ontwikkeling en neurologie is er een bekend verhaal over een olifant die vastgebonden werd als jong dier. Deze anekdote illustreert de concepten van aangeleerde hulpeloosheid en de kracht van mentale programmering.
Stel je een jonge olifant voor, gevangen en vastgebonden met een stevig touw aan een zware paal. De olifant trekt en worstelt, maar kan zichzelf niet bevrijden. Na vele mislukte pogingen accepteert hij zijn lot en stopt met proberen. Deze toestand van acceptatie blijft zelfs als de olifant volwassen is geworden en voldoende kracht heeft om zowel het touw als de paal zonder moeite te breken. Waarom? Omdat hij geconditioneerd is om te geloven dat bevrijding onmogelijk is.
Dit verhaal is een krachtige metafoor voor hoe mensen vast kunnen komen te zitten in beperkende overtuigingen, vaak gevormd in de vroege jeugd. Dit heeft alles te maken met onze hersenen. De hersenen van kinderen functioneren anders dan bij volwassenen. De eerste twee levensjaren verkeert een kind in delta-staat en van 2 – 6 jaar in theta; ook wel de verbeeldingsstaat genoemd. Dit is de reden dat kinderen helemaal op kunnen gaan in hun spel en realiteit en fantasie door elkaar halen. Ook is theta de staat van hypnose.
Wanneer onze hersenen in theta verkeren, staat het onbewuste brein als het ware volledig open, waardoor we alles in ons opnemen en veel kunnen leren. Dit is de reden dat jonge kinderen heel snel een vreemde taal kunnen leren, maar dit is ook de reden dat kinderen onbewust (slechte) gewoontes overnemen van hun omgeving en vatbaar zijn voor trauma. Vrijwel alles wat ze meekrijgen van volwassenen wordt in het onderbewuste opgeslagen. Daarom is het niet verstandig om kinderen te troosten met snoep. Wanneer dit patroon in ons onderbewuste opgeslagen wordt, kan dit op latere leeftijd nog steeds tot problemen en zelfs verslaving leiden.
Aristoteles verwoorde dit lang geleden al: “Give me a child until he is 7 and I will show you the man.”
Het is daarom veel gezonder om kinderen te troosten met liefde en ze gezonde gewoontes aan te leren. Geef ze een knuffel, ga een leuk spelletje spelen en luister naar het kindje. Aandacht en begrip zorgen voor een gezonde verwerking van de pijn en dit zorgt ook op latere leeftijd voor betere keuzes en meer zelfliefde.
Heb jij regelmatig last van emotie-eten en grijp je dan vaak naar zoetigheid? Vraag jezelf eens af of dit patroon in je kindertijd is ontstaan. Het kan helpend zijn om hier bewust van te worden, want bewustwording is het begin van alle verandering.
Reactie plaatsen
Reacties