Waarom verse groenten snijden je meer geeft dan je denkt

Gepubliceerd op 29 april 2025 om 15:16
Zelf groenten snijden: met aandacht en liefde bereiden

In ons drukke bestaan grijpen we vaak naar snelle oplossingen voor dagelijkse bezigheden. Als iets daarvan de dupe is, dan is dat wel onze gezondheid. Dit is niet nodig, want door een paar minuten extra tijd te investeren in beweging en voeding kan je al een mooie slag maken!  Een van die kleine aanpassingen zit in het zelf snijden van je groenten voor bijvoorbeeld pasta, of soep. Dit is niet alleen qua voedingsstoffen de beste keuze, maar ook voor je mind. In dit blog lees je 5 voordelen van zelf je groenten snijden en kies je nooit meer voor een zakje voorgesneden groenten.

1. Meer levenskracht in je voeding

Groenten beginnen direct na het snijden vitamines, mineralen en energie te verliezen. Ik hecht veel waarde aan de kennis uit de Chinese voedingsleer, een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM).  In de TCM wordt er gesproken over qi: de levenskracht die door alles stroomt. Voorgesneden groenten liggen vaak dagen in plastic verpakt, waardoor hun qi afneemt. Door zelf verse groenten te snijden, behoud je de levenskracht en voed je je lichaam met energie en qi. Je proeft en voelt het verschil!

2. Bewust kiezen wat jouw lichaam nodig heeft

In voorgesneden groentemixen heb je weinig invloed op de kwaliteit en samenstelling. Zelf je groenten kiezen geeft je de vrijheid om te kiezen voor biologisch, vers en precies datgene waar jouw lichaam vandaag om vraagt. Bewust koken begint bij bewust kiezen; volledig afgestemd op jouw eigen ritme en behoeften.

3. Snijden als dagelijks ritueel van verbinding

Zelf groenten snijden is meer dan een simpel onderdeel van het bereiden van je maaltijd. Het is een ritueel waarin je aanwezig bent bij je eten, je lichaam en je ademhaling. De spijsvertering begint al wanneer je ruikt, voelt en kijkt. Sterker nog; het aanmaken van onze spijsverteringsenzymen begint al bij de bereiding van ons voedsel. Dit maakt het ook nog eens een stuk gezonder voor je darmen om je voeding zelf te bereiden en je groenten zelf te snijden.  

4. Je zintuigen activeren door bewust koken

Tijdens het snijden worden al je zintuigen aangesproken: het geluid van het mes, de geur van verse groenten, de kleurenpracht op je snijplank. Door aanwezig te zijn bij deze kleine details, train je jezelf om meer in het hier en nu te leven. We doen vaak zoveel taken tegelijkertijd, maar dit kan niet als je met een mes in de hand staat. Daarom wil ik je uitdagen om hier echt een mindfull bezigheid van te maken en te genieten van het rustige en simpele moment. Ik ervaar zelf het bereiden van mijn eten als een rustmoment van de dag. Het geeft me houvast en zorgt ervoor dat ik kan ontprikkelen. Eigenlijk een ideale bezigheid na een drukke werkdag, waarbij we vaak veel vanuit ons hoofd hebben moeten leven.

5. Creativiteit stimuleren

Zelf snijden opent de deur naar creativiteit. Welke kleuren combineren mooi? Welke smaken vullen elkaar aan? Je wordt veel creatiever en leert ook daadwerkelijk hoe je moet koken. Na verloop van tijd weet je precies wat je lekker vindt en kan je je eigen recepten samenstellen.

 

Zelf groenten snijden: voeding voor lichaam en geest

Door dagelijks zelf groenten te snijden, geef je jezelf niet alleen betere voeding, maar ook meer rust, aanwezigheid en creativiteit. Je versterkt je intuïtie, verlaagt je stressniveau en voedt zowel je lichaam als je bewustzijn. Laat die zakjes met voorgesneden groenten, die nauwelijks nog voedingsstoffen bevatten, daarom in het vervolg maar lekker liggen!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.